Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум присвячений вступу, навчанню, подіям яки відбуваються у Дніпропетровської державної фінансової академії, проведення Інтернет конференції, працевлаштуванню студентів академії, співпраці з партнерами.
 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Офіційний сайт академії
Жадько К.С., БАНКІВСЬКИЙ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ: СУТНІСТЬ І ...

 
Цей форум закрито   Цю тему закрито    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> "Фінансове забезпечення соціально-економічного розвитку суспільства"
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
nivmns_dsfа


   

З нами з: 25.03.10
Повідомлень: 810

ПовідомленняНаписане: понеділок листопада 26, 2012 1:26 pm    Тема повідомлення: Жадько К.С., БАНКІВСЬКИЙ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ: СУТНІСТЬ І ... Відповісти цитуючи

Жадько К.С.,
Дніпропетровська державна фінансова академія

БАНКІВСЬКИЙ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ: СУТНІСТЬ І ПЕРЕВАГИ

Ризик-менеджмент досить давно визнаний дієвим інструментом сучасного управління, однак на сучасному етапі розвитку економічних відносин ризик-менеджмент варто визначати як один із основних напрямів сучасного банківського менеджменту, який вивчає проблеми управління банком з урахуванням різноманітних ризиків, у завдання якого входить створення ефективної системи управління ризиками, опираючись на певні концепції, закони, принципи і методи.
Тому подальше вдосконалення функціонування банківської системи, зокрема процесу управління ризиками, привертає увагу провідних науковців і практиків. Теоретичні, методологічні аспекти ризик-менеджменту відображені в роботах з банківської справи , теорії кредиту та банківського менеджменту : В.І . Грушко , А.Я . Кузнєцової, А .М. Мороза, Л.О. Примостки, М.І . Савлука та багатьох інших [2].
Загалом, ризик-менеджмент комерційного банку можна визначити як один із основних напрямів сучасного банківського менеджменту , що вивчає проблеми управління установою банку загалом, або окремими її підрозділами з урахуванням ризик-чинників , в коло яких входить створення ефективної системи управління ризиками і елементи якої взаємодіють за затвердженими правилами та в узгодженій послідовності (схемі), опираючись на певні концепції, закони , принципи і методи [1].
Мета ризик-менеджменту у рамках усього банку – забезпечення максимальної ефективності управління з урахуванням чинників невизначеності, які можуть як негативно, так і позитивно вплинути на досягнення комерційним банком своїх цілей. Пріоритетом при цьому є забезпечення фінансової стійкості і стабільності банківської установи ; створення, захист і збільшення багатства акціонерів банку.
Основними завданнями ризик-менеджменту є:
1. пояснення природи управлінської праці в області ризикології ;
2. встановлення причинно-наслідкових зв'язків в управлінських процесах;
3. виявлення умов, за яких спільна праця виявляється найефективнішою.
Переваги ризик-менеджменту полягають в тому, що він:
а ) є основою для підвищення ефективності стратегічного планування;
б) дає змогу уникати вартісних несподіванок ;
в) поліпшує ефективність діяльності комерційного банку;
г) дає змогу оптимально використовувати ресурси;
ґ) сприяє більшій відкритості діяльності керівництва і поліпшує комунікації;
д) забезпечує вище керівництво стислим оглядом головних ризиків, а також інформацією про ресурси, які виділені для впливу на високі ризики ;
е ) дає менеджерам ефективну і послідовну методологію вивчення ризиків;
є ) покращує ведення обліку комерційним банком;
ж) орієнтує топ-менеджмент на використання факторів ризик-можливостей для підвищення вартості банку.
Окрім сутності банківського ризик-менеджменту зазначимо сам процес ризик-менеджменту на прикладі банківських установ. Так, процес банківського ризик-менеджменту – це використання методів, способів і прийомів менеджерами банківських установ по управлінню ризиками для вирішення завдань банківської діяльності. Саме тому в даному процесі необхідно виділяти певні етапи. У літературних та нормативних джерелах виокремлені етапи процесу управління ризиками, але не виділено етапи банківського ризик-менеджменту.
У методичних вказівках НБУ з інспектування банків «Система оцінки ризиків» виокремлено наступні етапи: 1) виявлення ризику; 2) вимірювання ризику; 3) контроль ризику; 4) моніторинг ризику [3].
Діяльність банківських установ повсякденно наражається на різноманітні ризики, які можуть призвести або до фінансових втрат, або до отримання додаткових прибутків. Практика показує, що банківські ризики при їх багаточисельності відображають специфіку діяльності кредитної установи, вони виникають від дії чи бездіяльності керівництва та працівників, затримки або помилковості прийнятих рішень. В будь-якому випадку, їх наявність потребує від банку ціленаправленої діяльності, а не набору окремих рішень та дій, а також визначених, чітких етапів процесу ризик-менеджменту.

Література: 1. В.Л. Кльоба Вдосконалення ризик-менеджменту комерційного банку // Науковий вісник НЛТУ України – 2009, вип. 19.3. 2. Л.Г. Кльоба Ризик-менеджмент комерційного банку // Науковий вісник НЛТУ України – 2008, вип. 18.9. 3. О.М. Кузьмак Процес банківського ризик-менеджменту: особливості та шляхи вдосконалення // Сталий розвиток економіки, УДК 336.7.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Показувати:   
Цей форум закрито   Цю тему закрито    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> "Фінансове забезпечення соціально-економічного розвитку суспільства" Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Сторінка 1 з 1

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Вы можете бесплатно создать форум на MyBB2.ru
Український переклад © 2005-2006 Сергій Новосад