Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум присвячений вступу, навчанню, подіям яки відбуваються у Дніпропетровської державної фінансової академії, проведення Інтернет конференції, працевлаштуванню студентів академії, співпраці з партнерами.
 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Офіційний сайт академії
Жадько К.С. МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ КОНТРОЛЮ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТ...

 
Нова тема   Відповісти    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> Фінансово-економічні чинники соціально-економічного розвитку країни та регіонів
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
nivmns_dsfа


   

З нами з: 25.03.10
Повідомлень: 810

ПовідомленняНаписане: понеділок березня 25, 2013 11:50 am    Тема повідомлення: Жадько К.С. МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ КОНТРОЛЮ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТ... Відповісти цитуючи

МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ КОНТРОЛЮ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ПІДПРИЄМСТВ

Жадько К.С., к.е.н., доцент
Дніпропетровська державна фінансова
академія

Діяльність кожного підприємства пов’язана з пошуками шляхів підвищення прибутковості та раціональним використанням прибутку. Саме тому наукові дослідження, присвячені контролю формування фінансових результатів є особливо актуальними. Незалежно від форми власності підприємств, одержані фінансові результати відображають всі сторони діяльності підприємства. Проблема теоретичного аспектів контролю, аналізу і бухгалтерського обліку фінансових результатів значною мірою висвітлена в роботах таких науковців, як Фрідмана П., Рішара Ж., Пері У., Білухи М.Т.,
Бутинця Ф.Ф., Кузьмінського В.Н., Мазаракі А.А., Мниха Є.В.,
Завгороднього О.П., Каленського М.М., Шевчука В.О.,
Плаксієнка В.Я., Грачова Р., Марченко Н., Буфатіна І. та ін.
Згідно із П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати" прибутки (доходи) та витрати поділяються за видами діяльності, функціями та елементами витрат. Визначаються фінансові результати шляхом визначення доходів та відповідних витрат підприємства.
Контроль фінансових результатів діяльності підприємства є невід'ємною частиною фінансово-економічного аналізу. Основними показниками, що характеризують ефективність діяльності підприємства є прибуток і рентабельність. Головним змістом контролю на підприємстві є виявлення і вивчення всіх причинно-наслідкових зв'язків, які складаються в процесі формування всіх техніко-економічних показників підприємства. При цьому складний показник повинен розглядатися як результат впливу великої кількості взаємозалежних чинників та обставин. При цьому контроль показників фінансових результатів передбачає розкладання складного показника на прості елементи, які б дозволили виявити такі причини, щодо яких можна було б визначити конкретні заходи.
Для контролю і аналізу такого комплексного показника, як собівартість одиниці продукції необхідно визначити спектр структурних елементів. При цьому необхідно визначити динаміку структури собівартості за допомогою визначення питомої ваги кожного елемента у загальній величині даного показника за кожний рік і розрахувати зміни цієї питомої ваги протягом періоду, що контролюється.
Контроль показників фактичних результатів полягає у визначенні загальної оцінки виконання плану і завдань, поставленого перед підприємством. Загальна оцінка визначається як абсолютне і відносне відхилення (виражене, як правило в процентах) фактичного показника від плану або величини аналогічного показника за минулий період. При контролю фінансових результатів підприємств слід враховувати такі особливості формування результатів їх діяльності:
– калькуляція фактичної собівартості здійснюється кожного місяця; а в деяких галузях, наприклад, сільське господарство, один раз на рік;
– у складі витрат значну питому вагу мають загально виробничі витрати;
– підприємства мають ряд пільг і дотацій зі сторони держави в залежності від галузі діяльності, згідно законодавству. [2]
Для оцінки і контролю підприємства ми пропонуємо застосовувати наступні взаємопов'язані групи показників: коефіцієнти рентабельності фінансово-господарської діяльності, які характеризують рівень прибутку по відношенню до доходів або витрат підприємства; коефіцієнти рентабельності активів та капіталу підприємства, що визначаються як відношення чистого прибутку до середніх залишків відповідних активів або капіталу.
З іншого боку виконання аудиторської роботи щодо перевірки фінансових результатів вимагає глибоких знань та відповідного досвіду. Основною метою аудиту фінансових результатів є збір, обробка та перевірка достовірності облікової інформації щодо визначення фінансових результатів діяльності, а також підрахунок позитивного чи негативного впливу на кінцевий фінансовий результат усіх факторів, які визначаються підчас контрольної перевірки.
При здійсненні контролю фінансових результатів необхідно виходити насамперед з того, що діяльність будь-якого об'єкта підприємництва включає дві взаємозалежні сторони – господарську і фінансову. Перша визначає залучені до виробничої діяльності виробничі активи (основний капітал), друга – вибір та величину використаних фінансових пасивів (ресурсів). Від їхньої збалансованої взаємодії в господарському процесі і залежить фінансовий результат. При цьому слід враховувати, що визначення й органічне з'єднання капіталу і ресурсів – процес динамічний. Виходячи з всіх вищезазначених даних, з впевненістю можна констатувати, що фінансовий результат підприємства, а саме його позитивне значення, тобто прибуток має дуже важливе значення в показниках діяльності підприємства, а отже й потребує великої уваги в контролі.

Список літератури:
1. Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (Із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 11.05.2000 р., № 1707-ІІІ та № 1807-ІІІ, від 22.06 2000 р.) від 16.07.1999 р. №996-XІV.
2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати»; затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99 № 87 і зареєстроване Мінюстом України від 21.06.99 за № 397/3690 (Із змінами, внесеними згідно з наказом Мінфіна України від 24.02.2000 р., № 131 та 30.11 2000 р., № 304).
3. Гончарук Я.А., Рудницький В.С. Аудит: Навч. посіб. – К.: «Знання», 2007.
4. Савицька Г.В. Економічний аналіз діяльності підприємства: навч. посібник. - 3-тє вид., випр. і доп. - К. : Знання, 2007. - 668c.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
RobertKr


   

З нами з: 10.03.16
Повідомлень: 3
Звідки: RF

ПовідомленняНаписане: понеділок березня 14, 2016 8:29 am    Тема повідомлення: Жадько К С МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ КОНТРОЛЮ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТ Відповісти цитуючи

Сирцева Світлана
кандидат економічних наук, асистент кафедри бухгалтерського обліку
Миколаївський національний аграрний університет
м. Миколаїв

Методичні аспекти органзації внутрішнього контролю інноваційної діяльності суб’єкта господарювання
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення Відвідати сайт учасника MSN
Показувати:   
Нова тема   Відповісти    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> Фінансово-економічні чинники соціально-економічного розвитку країни та регіонів Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Сторінка 1 з 1

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Вы можете бесплатно создать форум на MyBB2.ru
Український переклад © 2005-2006 Сергій Новосад