Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум присвячений вступу, навчанню, подіям яки відбуваються у Дніпропетровської державної фінансової академії, проведення Інтернет конференції, працевлаштуванню студентів академії, співпраці з партнерами.
 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Офіційний сайт академії
Косенчук С.Л., ІНДЕКС ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ ТА АКТУАЛЬНІСТЬ ...

 
Цей форум закрито   Цю тему закрито    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> “Актуальні проблеми економічного і соціального розвитку регіонів України”
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
Секція № 3


   

З нами з: 06.11.09
Повідомлень: 60

ПовідомленняНаписане: понеділок листопада 09, 2009 11:32 am    Тема повідомлення: Косенчук С.Л., ІНДЕКС ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ ТА АКТУАЛЬНІСТЬ ... Відповісти цитуючи

ІНДЕКС ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ ТА АКТУАЛЬНІСТЬ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Косенчук С.Л., аспірант
Науково-дослідний фінансовий інститут
при Міністерстві фінансів України


Концепція «людського розвитку» є головним пріоритетом розвитку світової спільноти сьогодні, визнана ООН. Людський розвиток відображає філософію, яка ставить людину у центр процесу розвитку. Концепція з’явилась на базі теорії людського капіталу та розробок Нобелівського лауреата з економіки Амартії Сена. Провідна робота А.Сена «Розвиток як свобода» визначає розвиток «як процес розширення реальних прав і свобод, якими користуються члени суспільства». Сен зазначає, що людський розвиток – категорія, яка значно ширше за матеріальний стан суспільства і не може характеризуватися лише такими показниками, як, наприклад, зростання ВВП на душу населення.
Програма розвитку ООН як основний показник розвитку країни використовує Індекс людського розвитку (Human Development Index). Індекс розраховується як просте середньоарифметичне трьох показників: очікувана тривалість життя при народжені, рівень грамотності дорослого населення, ВВП на душу населення. Показник очікуваної тривалості життя при народжені є основним показником, що характеризує діяльність галузі охорони здоров’я за методикою ВОЗ. Показник визначається на основі рівня смертності в країні. Значення показника для України останні роки в цілому погіршується. Навіть у роки найбільшого зростання ВВП в Україні, ситуація з показником тривалості життя при народженні погіршувалась. У 2005 році Україна займала 76 місце в світі за загальним показником індексу людського розвитку і аж 110 (зі 177) місце за показником очікуваної тривалості життя.
Якщо погодитись з пріоритетами ООН та ВОЗ, то Україна повинна значно більше уваги приділяти галузі охорони здоров’я. Зрозуміло, що тривалість життя залежить не лише від медицини. Її формує цілий ряд факторів. Проте проведений аналіз за даними стану 30 країн Європи у 1998 та 2004 роках виявив суттєву позитивну кореляцію (коефіцієнт кореляції склав 0,83 у 2004 та 0,89 у 1998) між витратами на охорону здоров’я та тривалістю життя при народженні.
Зрозуміло, що ресурси України значно більш обмежені, ніж ресурси країн ЄС чи США. Відповідно, значної актуальності набуває проблема підвищення ефективності використання ресурсів охорони здоров’я, що вимагає розвитку технології фінансового планування в галузі.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Показувати:   
Цей форум закрито   Цю тему закрито    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> “Актуальні проблеми економічного і соціального розвитку регіонів України” Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Сторінка 1 з 1

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Вы можете бесплатно создать форум на MyBB2.ru
Український переклад © 2005-2006 Сергій Новосад