Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум присвячений вступу, навчанню, подіям яки відбуваються у Дніпропетровської державної фінансової академії, проведення Інтернет конференції, працевлаштуванню студентів академії, співпраці з партнерами.
 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Офіційний сайт академії
Михальчук Л.В. ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЯВЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ

 
Нова тема   Відповісти    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> Перспективи економічного і соціального розвитку національних економік в умовах глобалізації та регіоналізації
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
nivmns_dsfа


   

З нами з: 25.03.10
Повідомлень: 810

ПовідомленняНаписане: середа березня 25, 2015 11:29 am    Тема повідомлення: Михальчук Л.В. ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЯВЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ Відповісти цитуючи

ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЯВЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ
СУТНОСТІ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ

Михальчук Л.В., старший викладач
Дніпропетровська державна фінансова академія


Мале та середнє підприємництво як самостійне соціально-економічне явище та предмет економічного дослідження потребує чіткого визначення. Саме тому є актуальним виявлення економічної сутності малих підприємств.
Метою дослідження є визначення особливостей малого бізнесу та вибору системи управління малим підприємством в умовах економічної нестабільності та висвітлення природи основних проблем, пов’язаних з управлінням у малому бізнесі.
Існує велика кількість досліджень, які стосуються організаційних структур управління, зокрема це роботи таких науковців як Р.Б. Вільгуцька, Н.Г. Георгіаді, М.В. Кармінська-Бєлоброва тощо. Проблемі управління на малих підприємствах присвячені роботи таких учених як Г.І. Башнянин, О.І. Дунас, В.М. Коцупей, В.В. Липчук, В.О. Меленюк, О.В. Половян, К.Г. Петренко, Г.Є. Шпаргало та інших. Проте тема вибору організаційної структури управління малим підприємством є невирішеною.
Зараз в Україні функціонують три форми підприємств: мале, середнє та велике, - і для кожної з них управлінські процеси та організація роботи є особливими.
Суб’єктами малого підприємництва є: фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи – підприємці та юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України [1].
Середні підприємства - середньооблікова чисельність працюючих за рік становить від 51 до 249 чоловік та обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік більше 70 млн. грн. і менше 100 млн. грн. [2].
Зростання числа суб'єктів малого та середнього бізнесу, створення умов для їх діяльності, з метою використання потенційних можливостей підприємств будуть забезпечувати ефективне виробництво в галузях економіки, вирішувати соціальні проблеми продуктивної зайнятості та зростання рівня життя населення.
Слід зазначити, що після стрімкого роздержавлення господарства України, велика кількість громадян стала підприємцями, проте невміння вести приватне господарювання далося взнаки неефективністю та стрімкою втратою рентабельності підприємства на початкових етапах його розвитку. Багато підприємств в нашій державі, особливо малих, банкротують, що спровоковане соціально-економічною незрілістю, браком досвіду новоспечених підприємців, та й законодавство у сфері малого бізнесу є наразі недосконалим.
Щоб уникнути невдач на початку становлення підприємства, керівники мають усвідомлювати, які цілі вони мають досягати, розвиваючи власну справу, щоб успішно переходити до наступної фази розвитку підприємства, якій властиві свої управлінські процеси.
Будь-яке підприємство, включаючи і мале, проходить мінімум три фази: першу – фазу відкриття та початку діяльності; другу – фазу закріплення в ринковому і конкурентному середовищі; третю – фазу розширення та розвитку, стійкого отримання прибутку, тобто основне завдання підприємця – максимально скоротити час перших двох фаз [4].
Для більш наочного сприйняття особливостей життєвого циклу малого підприємництва розглянемо фази та етапи розвитку малого підприємства (рис. 1).

000

























Рисунок 1 - Фази та етапи розвитку малого підприємства

Проте, навіть маючи цілком окреслені цілі, підприємці потерпають від іншої проблеми - неможливості як інноваційного, так і організаційного розвитку, адже недостатня ресурсна база, недосконале законодавство лише ускладнюють положення підприємців, унеможливлюючи ефективне використання отриманого прибутку, організації бізнесу «на перспективу».
Вдосконалення управління є одним із необхідних шляхів модернізації малого підприємства до вимог ринку поряд з традиційним виробництвом конкурентоспроможних товарів. Малі підприємства мають знайти ефективні методи протидії негативному впливу зовнішніх чинників, приймаючи зважені управлінські рішення, постійно вдосконалюючи структуру управління, що також збільшить мотивацію праці персоналу та дозволить підприємцю розвиватися та вносити інновації у свій бізнес.
Дослідження теоретичних підходів до виявлення економічної сутності малих та середніх підприємств дозволяють дійти таких висновків.
Мале підприємництво – невід’ємна частина ринкового господарювання, яка характерно впливаючи на стан економіки країни, має наразі досить хитке положення, адже для української економіки це досить нове явище, і , на жаль, підприємці, не маючи достатнього досвіду роботи у сфері приватного бізнесу, змушені виживати лише за рахунок часто невиправданого ризику, фінансових маневрів, тим самим породжуючи недовіру з боку населення та неприязність влади.
На сьогодні в Україні лишилося мало підприємств, які дійсно витримують конкуренцію на світовому ринку. Це відбувається через брак коштів на технічне оновлення підприємств, підвищення кваліфікації працівників, відсутність стимулу до підвищення продуктивності праці. Підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників, створення умов і врахування факторів, які можуть сприяти ефективній конкуренції на світовому ринку, повинні стати головними пріоритетами державної конкурентної політики.

Література:
1. Господарський Кодекс України» [Електронний ресурс] // Верховна Рада України – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua. 2. Закон України від 22.03.2012 № 4618-VI «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» [Електронний ресурс] // Верховна Рада України – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4618-17. 3. Гуткевич С.О. Проблеми розвитку підприємств малого та середнього бізнесу [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/5483/1/11.pdf. 4. Липчук В.В., Коробка С.В. Праксиологічні засади управління малим підприємством у сучасних умовах / В.В. Липчук, С.В. Коробка // Економічні науки. Серія “Економіка та менеджмент”: Збірник наукових праць. Луцький національний технічний університет. – 2010. - Випуск 7 (26). Частина 2. 5. Малик І.П. Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні [Текст] / І.П. Малик, Г.А. Мохонько. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://economy.kpi.ua/files/files/12_kpi_2012.doc
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Показувати:   
Нова тема   Відповісти    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> Перспективи економічного і соціального розвитку національних економік в умовах глобалізації та регіоналізації Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Сторінка 1 з 1

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Вы можете бесплатно создать форум на MyBB2.ru
Український переклад © 2005-2006 Сергій Новосад