Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум присвячений вступу, навчанню, подіям яки відбуваються у Дніпропетровської державної фінансової академії, проведення Інтернет конференції, працевлаштуванню студентів академії, співпраці з партнерами.
 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Офіційний сайт академії
Качула С.В. БЮДЖЕТНАПОЛІТИКА РОЗВИТКУЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ...

 
Нова тема   Відповісти    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> Перспективи економічного і соціального розвитку національних економік в умовах глобалізації та регіоналізації
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
nivmns_dsfа


   

З нами з: 25.03.10
Повідомлень: 810

ПовідомленняНаписане: четвер березня 26, 2015 11:03 am    Тема повідомлення: Качула С.В. БЮДЖЕТНАПОЛІТИКА РОЗВИТКУЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ... Відповісти цитуючи

БЮДЖЕТНАПОЛІТИКА РОЗВИТКУЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ В УКРАЇНІ

Качула С.В.,к.е.н., доцент
Дніпропетровська державна фінансова академія


В умовах структурних соціально-економічних перетворень посилюється роль суспільних фінансів у забезпеченні розвитку людського потенціалу. Результативність соціальної функції держави, у достатній мірі, залежить від обсягів перерозподілу фінансових ресурсів через бюджет та цільові фонди соціального страхування. Важливим є підвищення ефективності використання бюджетних коштів шляхом подальшого розвитку програмно-цільового методу в бюджетному процесі, запровадженні механізму середньострокового бюджетного планування.
В сучасних умовах фінансове забезпечення розвитку людського потенціалу здебільшого залишається прерогативою держави, а не інших суб’єктів економіки. Важливим питанням є спрямування видатків бюджету не на утримання установ галузей, що забезпечують розвиток людського потенціалу, а фінансування суспільних послуг (їх якість, своєчасність та ефективність). Дана проблема вимагає спрямовувати науковий пошук в суть проблеми, тобто на перший план постає питання підвищення ефективності бюджетних коштів та залучення інших джерел. Це визначає особливу важливість розробки та здійснення державних та регіональних бюджетних програм, що спрямовані на розвиток людського потенціалу.
Концентрація бюджетних коштів на пріоритетних напрямах розвитку людського потенціалу здійснюється через державні цільові програми. Державні програми є вагомим інструментом фінансового забезпечення розвитку людського потенціалу в Україні.Використання програмно-цільового методу в бюджетному процесі передбачає впровадження бюджетних програм для концентрації ресурсів бюджету на пріоритетних напрямах.
Програмно-цільовий метод на сьогодні є найбільш поширеною формою спрямування ресурсів держави на вирішення актуальних проблем її розвитку, включаючи розвиток людського потенціалу. Програмно-цільовий метод у бюджетному процесі - метод управління бюджетними коштами для досягнення конкретних результатів за рахунок коштів бюджету із застосуванням оцінки ефективності використання бюджетних коштів на всіх стадіях бюджетного процесу. Запровадження цього методу складання бюджету є істотною зміною в бюджетній ідеології.Вчені характеризують соціальний ефект від бюджетної програми як рівень задоволення населення якістю життя[1].
Формування бюджету за програмно-цільовим методом передбачає врахування обсягу наявних ресурсів, що використовуються для досягнення певних результатів у державному секторі; з’ясування результатів, яких необхідно досягти в державному секторі, а вже потім ставиться питання про те, які ресурси слід використати для досягнення цих результатів. У аналітичному плані програмно-цільовий метод упроваджує в бюджетний процес важливі елементи аналізу порівняння витрат і досягнутих результатів.Основний наголос програмно-цільового методу зроблено на обов’язковості досягнення максимально можливого та соціально вагомого ефекту в результаті використання коштів, сплачених платниками податків.
Бюджетна політика повинна забезпечувати всебічний розвиток людського потенціалу та створювати сприятливі умови для довгострокового економічного зростання. Фінансово-бюджетні механізми підтримки галузей суспільного виробництва мають адаптуватись до змін стратегії соціально-економічного розвитку та забезпечувати структурні перетворення в економіці та соціальній сфері.
Процес зростання соціальної спрямованості бюджету має бути зосередженим на виконанні пріоритетних завдань суспільного розвитку, зокремана стимулюванні ринку зайнятості, забезпечення гідних умов та оплати праці, підвищення якісного рівня освіти та охорони здоров’я.
Таким чином, ефективна бюджетна політика, що спрямована на розвиток людського потенціалу країни, має бути пов’язана з вирішенням проблем розвитку людського потенціалу суспільства завдяки активізації таких чинників:
- визначення і реалізація соціальних пріоритетів бюджетної політики має узгоджуватися із можливостями бюджету, інакше неможливо протистояти нагромадженню бюджетної заборгованості та зростанню соціальної напруги у суспільстві;
- розвитком соціальної сфери, насамперед освіти і науки як у кількісному, так і якісному відношеннях, для одержання в країні можливості освоювати останні технологічні надбання та продукувати власні;
- фінансового забезпечення розвитку людського потенціалу підприємствами та самостійного розвитку індивіда, які б викорінювали споживацьку ідеологію;
- більш активне впровадження програмно-цільового планування соціальних видатків бюджетів з метою забезпечення стійкості бюджетної системи на певному інтервалі часу.

Література:
1. Лавров В. Чтотакое «социальныеинвестиции»? [Электронный ресурс] / В.Лавров, Н.Кричевский. – Режим доступа: http: //www.apn.ru/publications/article1776.htm.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Показувати:   
Нова тема   Відповісти    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> Перспективи економічного і соціального розвитку національних економік в умовах глобалізації та регіоналізації Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Сторінка 1 з 1

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Вы можете бесплатно создать форум на MyBB2.ru
Український переклад © 2005-2006 Сергій Новосад