Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум Дніпропетровської державної фінансової академії

Форум присвячений вступу, навчанню, подіям яки відбуваються у Дніпропетровської державної фінансової академії, проведення Інтернет конференції, працевлаштуванню студентів академії, співпраці з партнерами.
 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Офіційний сайт академії
Писаревська А.К. РЕАЛІЗАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 
Цей форум закрито   Цю тему закрито    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> “ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА: ЕКОНОМІКА, СОЦІОЛОГІЯ, ФІЛОСОФІЯ”
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
nivmns_dsfа


   

З нами з: 25.03.10
Повідомлень: 810

ПовідомленняНаписане: п'ятниця травня 14, 2010 9:00 am    Тема повідомлення: Писаревська А.К. РЕАЛІЗАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ Відповісти цитуючи

РЕАЛІЗАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ

Писаревська А.К., аспірант
Дніпропетровська державна фінансова академія


Нині організація системи соціального захисту громадян, зокрема пенсіонерів, інвалідів, дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, багатодітних, малозабезпечених сімей і т.д. є одним із основних критеріїв, за яким здійснюється оцінка економічного розвитку та стабільності держави. Важливою складовою соціальної політики України є пенсійне забезпечення. Сьогодні кризові явища торкнулися не тільки фінансового сектору економіки Дніпропетровського регіону, але й реального сектору.
За даними Головного управління статистики у Дніпропетровській області, станом на 1 січня 2009 р. на обліку Головного управління Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області знаходилося 996 тис. громадян. Варто наголосити, що зберігається загальна тенденція до щорічного зменшення кількості пенсіонерів. Про це свідчить скорочення кількості пенсіонерів на 10,8 тис. (або на 1,1%) проти попереднього року, а у порівнянні з початком 2000 р. - на 63,5 тис. (6%).
Україна в цілому і Дніпропетровська область зокрема характеризуються сталим процесом старіння населення. Частка людей похилого віку має позитивну динаміку. Сьогодні у розрахунку на 1000 осіб населення Дніпропетровщини кількість пенсіонерів становить 296 осіб, тоді як на початок 2000 р. зазначений показник дорівнював 286. Тобто, нині право на пенсію набув кожний третій житель області. Необхідно зауважити, що питома вага осіб похилого віку традиційно вища серед жителів сільських адміністративних районів. Так, у Покровському, Павлоградському, Петропавлівському районах на кожні 1000 осіб населення припадає 360, 342 та 330 пенсіонерів, тоді як у містах Дніпропетровську, Новомосковську, Синельниковому - 274, 284 та 289 осіб відповідно.
У 2009 р. розмір пенсій у середньому дорівнював 963,1 грн., а з урахуванням надбавок та індексації - 998,1 грн. Середній розмір призначених місячних пенсій дещо перевищив прожитковий мінімум, визначений законодавчо для осіб, які втратили працездатність (на 1 січня 2009 р. - 498 грн.) Загальна сума призначених місячних пенсій по області при зменшенні кількості пенсіонерів зросла у порівнянні з попереднім роком на 18,7% і склала на початок поточного року 994,2 млн. грн. Зростання розміру пенсійних виплат хоч і свідчить про позитивну динаміку, проте не гарантує пенсіонерам Дніпропетровщини задоволення хоча б мінімальних потреб.
Необхідно зауважити, що у багатьох випадках пенсіонери змушені працювати після досягнення ними пенсійного віку, незважаючи на стан свого здоров'я. Згідно даних Головного управління статистики у Дніпропетровській області, під диспансерним наглядом у лікувальних закладах на кінець 2008 р. перебувало 1191,5 тис. осіб пенсійного віку. Найпоширенішими захворюваннями серед громадян цієї категорії є хвороби системи кровообігу, органів травлення та дихання.
Кожний сьомий пенсіонер області має інвалідність. На початок 2009 р. кількість таких громадян становила 145,6 тис. осіб. Найвищий рівень інвалідності зафіксовано у населених пунктах з високою концентрацією підприємств добувної промисловості містах Першотравенську, Тернівці та Павлограді.
Щорічно у середньому від 12 до 14 тис. осіб уперше визнаються інвалідами, з них понад 80% мають працездатний вік. Інвалідам та деяким іншим категоріям громадян призначаються різні види державної соціальної допомоги.
У 2009 р. органами праці та соціального захисту населення Дніпропетровської області було виявлено 110,7 тис. одиноких непрацездатних громадян та інвалідів, які потребують різних видів соціальної допомоги. Протягом останніх років спостерігається стала тенденція щодо збільшення кількості таких громадян: порівняно з попереднім роком їх кількість зросла на 8,6 тис. осіб (на 8,4%). У загальній кількості одиноких непрацездатних громадян, яким необхідне соціальне обслуговування, найбільш численну групу складають учасники війни (32,9%), діти війни (25,9%) та ветерани праці (17,5%).
Цільову грошову допомогу отримувало 39,6 тис. непрацездатних громадян з мінімальними доходами, середній її розмір дорівнював лише 43,1 грн.
Понад 7,1 тис. малозабезпечених непрацездатних громадян протягом 2008 р. отримали адресну грошову допомогу (у середньому по 193,5 грн.), близько 31 тис. таких громадян отримали адресну натуральну допомогу у вигляді гарячих обідів, продуктів харчування, медикаментів, промислових товарів, палива, платних послуг загальною вартістю у середньому по 61 грн.
Функціонування соціальної сфери, забезпечення гідного соціального захисту населення неможливе без відповідного фінансування, яке здійснюється за рахунок бюджетних коштів, яких завжди бракує.
У зв’язку з цим виникає необхідність подальшого удосконалення механізмів фінансування соціальної сфери та її реформування в умовах фінансової, економічної та політичної кризи в Україні.
Програма соціально-економічного та культурного розвитку Дніпропетровської області на 2009 рік передбачала збереження рівня доходів населення, пом’якшення ситуації на ринку праці області, забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення. Основними пріоритетами соціальної політики має і надалі залишатись державне гарантування мінімального рівня задоволення основних життєвих потреб населення регіону на основі індексації доходів при зростанні загальної вартості життя.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Показувати:   
Цей форум закрито   Цю тему закрито    Форум Дніпропетровської державної фінансової академії -> “ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА: ЕКОНОМІКА, СОЦІОЛОГІЯ, ФІЛОСОФІЯ” Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Сторінка 1 з 1

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Вы можете бесплатно создать форум на MyBB2.ru
Український переклад © 2005-2006 Сергій Новосад